Autor: 021.rs

Novi Sad
24.01.2022.
12:50 > 12:46
Panel debata o nacrtu Generalnog urbanističkog plana, na kojoj će učestvovati predstavnici JP "Urbanizam" i Društva arhitekata Novog Sada, održaće se u četvrtak, 27. januara.
  • Stanko

    25.01.2022 09:40
    Moje licno mišljenje je da je Miladinovic ipak za nešto drugo a ne za ovo. Treba da prepusti fotelju nekome stručnijem. Uoči izbora gde su sve oci uprte u sns on divlja na tim skupovima,napušta konferenciju…ipak covek treba da potrazi stručnu pomoć i dobije nešto za umirenje jer ovo nije posao za njega. A drugi problem su sve greske koje je pravio,čitava Sr Kamenica trpi zbog njegovih propusta.
  • Ogledalce

    25.01.2022 09:30
    urbanizam
    Građani zaista generalno nisu bili zainteresovani za predlog novog GUPa. Novi GUP uostalom donosi mnoge dobre stvari... Malobrojni pojedinci koji su kritikovali rešenja u ovom planu svoju kritiku nisu zasnivali na argumentima i poznavanjem realnih problema u prostoru.
    Takvi malobrojni kritičari su ove prezentacije iskoristili za pozornicu na kojoj bi izrazili svo svoje nezadovoljstvo svim i svačim...
    Dakle, najmanje se govorilo o GUPu, a najviše o svim mogućim ranijim posledicama u prostoru, koje su uzrokovane raznim faktorima u prošlosti... Takve kritičare je trebalo pustiti da se izduvaju, nikakvi argumenti njima ništa ne znače... Urbanizam je trebalo da posluži kao vreća za udaranje i kao pancir za brojne rafale nezadovoljnih pojedinaca.
  • Biciklista

    25.01.2022 08:31
    Nadam se da će DANS iskoristiti stručna znanja da konkretizuje svoje primedbe i napravi prioritete, umesto da se bavi apstraktnim konceptima koje razume uzak krug ljudi. Sa druge strane urbanisti treba da razumeju da se obraćaju svojim korisnicima koji već godinama svedoče njihov rad, funkcionalnost i disfunkcionalnost tog rada. Ne moram da radim u urbanizmu i budem arhitekta da bih video da se sistemski uništava zelenilo u gradu, da se sve pretvara u parking, dok se recimo pola veka bez konkretnih uporišta priča o tramvaju. Šta god mislili o sebi, urbanisti moraju naučiti kako da komuniciraju sa javnošću, pogotovo u konfliktnim situacijama, ako će predstavljati javnosti planove i rešenja.
  • Ana

    24.01.2022 17:50
    Ferik
    Vucevic treba da zabrani Miladinovicu javno istupanja
    On nena takta strpljenja da sasluša sagovornika odmah plane stručnost mu je upitna krije se iza SNS knjižice a i od kad je direktor Zavoda to preduzeće je posrnulo u svakom pogledu.Okruzio se botovima koje nesme da pogleda a oni ne dolaze na posao godinama
    Taj covek nije za direktora.
  • Tadao Ando

    24.01.2022 17:06
    Molim Upravu DaNS-a, kao i neko od prethodnih komentatora, da na debatu posalje ljude koji se razumeju pomalo u urbanizam. Saljete dva clana Uprave koji se ponekad bave nekom teorijom i pisanjem nekog teksta, mozda malo rade na faksu i tako u krug. Predsednik svakako nije u struci, otkada je otisao od Laze gde je bio crtac (bez uvrede). DaNS ima preko 300 clanova, zna valjda jos neko nesto...
    Kada se delegira ovakva ekipa onda i prica bude nerazumna i bez argumenata.
    Sa druge strane, bilo bi dobro da Urbanizam ne salje direktora, koji se odmah zapali. I tamo ima kulturnih i strucnih kolega koji imaju iskustva, profesionalnog digniteta da mogu da pricaju u temi.
    Najvaznije od svega, nece biti one rulje kao u petak.
  • Kolega arhitekta

    24.01.2022 14:17
    O pa.
    Frka velika pa prisiljeni i jedni i drugi .
    Ima javnosti ili ne?
    Gde je panel diskusija?
    Mnogo je pitanja a malo odgovora.
    A prezentacije je i trebalo prenositi. Ima nas koji nismo mogli da sedimo ceo dan na spensu.
    Pokazalo se lice svih ucesnika. Radi se o javnom dokumentu. Cemu panika i frka?
    Jel su tako premijerka,predednik i ministarka tretirali javnost (koja ne mora da bide strucna) kao stu su direktor i njegova pomocnica tretirali javnost na gupu.
  • Хогар

    24.01.2022 13:43
    Врана врани очи не вади
    Да ли ће неко од архитеката питати зашто је потребно да се зграде граде изнад семафора? Зашто је потребно да искоришћеност земљишта буде ишта већа од оне која се данас налази у најпожељнијим деловима града за живот, Лиманима и Новом Насељу, и да зграде излазе на улицу? Ја знам да је одговор да са мањим искоришћењем би био мањи профит, али није на урбанистима да мисле о томе, већ на инвеститорима. На урбанистима је да омогуће функционисање и пристојан живот грађанима, а они то не раде, већ омогућајаву, потпуно непотребну затрпаност града зградама, где је хроничан недостатак паркинга, зелених површина, игралишта и где су терасе изнад тротоара и семафора. Грађевинске линије приликом изградње зграда су кључни део Урбанистичког плана који нико не спомиње. Великим делом зато што су оне постављене за време "жуте" власти, док су "напредни" преузели модел и "усавршили" га, па нема ко коме да се жали.
  • Marko

    24.01.2022 13:18
    Prezentaciju GUPa u rijaliti su pretvorili Ekoloski pokret jer su sve vreme prenosili live, a prezentacija je krenula normalnim tokom tek kad su se iskljucile kamere. Da bi panel diskusija bila ozbiljna i donela odredjene rezultate i dobre predloge, molim DaNS da na diskusiju posalju svoje clanove koji se bave urbanizmom, urbanistickim planiranjem, pa moze i prostornim planiranjem u pravom smislu te reci, a ne clanove koji se ponekad bave teorijom urbanog dizajna. Medju clanovima imate takve, i mogli biste da se osvrnete i na njih ponekad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna